Jak vybrat dětskou kuchyňku

Vaření je jednou z prvních činností, které děti napodobují. Učí se tím nejen sociálním dovednostem, ale také rozvíjí jemnou motoriku a fantazii. Není proto divu, že dětskou kuchyňku najdeme snad v každém pokojíčku.

Kuchyněk pro děti je na trhu spousta. Najdeme kuchyňky dřevěné i plastové, kuchyňky malé s trochou příslušenství i skutečné velké dětské kuchyně s troubou a ledničkou. Jak si z tak široké nabídky vybrat jen jednu? Zamyslete se nad následujícími věcmi.

Kolik máte místa
Jako první zvažte prostorové možnosti. Máte dostatek místa na kuchyňku metr dlouhou a metr vysokou? Nebo potřebujete, aby byla skladná a mohli jste ji uklízet třeba na skříň? Na trhu jsou opravdu velké dětské kuchyně, které věrně napodobují ty dospělácké. Jsou vhodné převážně do školek, dětských heren a velkých pokojíčků, zejména pokud máte doma více malých kuchařů. 

Nejpočetnější skupinu tvoří středně velké kuchyňky s výškou kolem 70cm, což se může na první pohled zdát nedostatečné, ale uvědomme si, že děti při hře většinou sedí a tak je pro ně právě tato výška ideální. 

Do opravdu malých pokojíčků pak můžete pořídit pouze sporákové plotýnky a k tomu mycí dřez, který snadno schováte do police nebo do boxu pod postel.

Plast nebo dřevo
Zvolený materiál tak trochu odráží životnost kuchyňky. Velké dřevěné kuchyně pro děti vydrží klidně po více generací. Jsou odolné a snadno opravitelné. Plastové kuchyňky pro holky a kluky se zase snadno přenáší, protože jsou lehké. Můžete je tedy využít v zimě v pokojíčku a v létě za krásného počasí venku na zahradě. Plastovou kuchyňku snadno umyjete. Nevadí jí ani voda ve dřezu.

Funkce
Nádobíčko do kuchyňky, a také spousta plastových potravin, je dnes už běžným vybavením. Promyslete, jestli by vaše holčičky a kluci ocenili při hře nějaké další funkce. Dřez s tekoucí vodou? Zvukové efekty imitující bublání vody nebo pískání čajové konvice? A co třeba pára stoupající z hrnce? To vše může dětem zpestřit hru a umí to třeba tato kuchyňka.

Barevnost
Hra na kuchaře není záležitost jen pro holky. To naštěstí pochopilo i mnoho výrobců a tak najdeme plastové kuchyňky v různých barvách. Dávno to není jen sladká růžová nebo červená barva. Spousta kuchyněk je v neutrálních odstínech. Dokonce i dřevěné kuchyňky najdete v pastelových barvách, které odráží současné trendy pokojíčků a tak vám skvěle doladí království vašich dětí.

Tak už víte, která je ta pravá pro vaše děti? Nezapomeňte jim pořídit i kuchařskou čepici a zástěru, se kterou se budou cítit jako opravdoví kuchaři. Kromě čepice a zástěry najdete v sadě i dvě chňapky a kuchařské náčiní. To můžou děti využít nejen při hraní, ale i při pomoci v kuchyni. Užijte si pečení bábovky, perníčků nebo cukroví společně! Nechte děti míchat, vykrajovat a zdobit. Ať se skvěle vaří!

Dočetli jste až sem? Výborně! Odměnou za vytrvalost je sleva 7% na celý nákup! Stačí zadat v košíku kód BLOG7.

Ještě jste nedopili kávu? Přečtěte si i naše další blogy.